מחלות כמו מלריה וקדחת דנגי מדאיגות מספיק לפני שמבינים שאתה יכול להידבק במחלות אלה לאחר נשיכה אחת בלבד של חרק מעופף זעיר הנפוץ כמעט בכל חלקי העולם. מחלות רבות המועברות על ידי יתושים מוגבלות לאזורים מסוימים בעולם ולעיתים רחוקות מתפשטות מחוץ לאותו מרחב ייעודי, בשל טווח הירושה המוגבל. תסתכל למטה כדי ללמוד את עצמכם על סוגי המחלות השונות שבהן אתם עלולים להידבק מיתושים וללמוד מה אתם יכולים לעשות כדי למנוע את זה.
מה אני צריך לדעת על יתושים?
החרקים המעופפים הזעירים האלה הם בעיה כמעט בכל מקום על פני כדור הארץ. ישנם למעלה מ-3,000 מינים ברחבי העולם ו-176 מינים בארצות הברית. מתוך אותם 176 מיני יתושים, ישנם שניים שבני אדם נוטים לבוא איתם במגע, Aedes aegypti (יתוש נמר אסייתי) ו-Culex pipiens (יתוש בית נפוץ). שני מיני יתושים אלו מכוונים לבני אדם ובעלי חיים בתדירות הגבוהה ביותר ומהווים את האיום הגדול ביותר בכל הנוגע להעברת וירוסים.
יתוש נמר אסייתי – עם בית גידול שנע בין צפון אמריקה לאסיה ואוסטרליה ובכל מקום ביניהם, אולי אין יתוש אחר כל כך נפוץ כמו יתוש הנמר האסייתי. ידוע כנשיא ומעביר מחלות כמו צ’יקונגוניה, זיקה, קדחת דנגי, מלריה וקדחת צהובה, לעקיצת יתוש זה עלולות להיות השלכות קטלניות.
יתוש בית משותף – נמצא כמעט בכל יבשת, יתוש זה מהווה מטרד עבור מיליוני, אם לא מיליארדי אנשים. בעוד שהוא מסוגל להפיץ מחלות רבות למגוון יונקים וציפורים, יתוש הבית הנפוץ בולט ביותר בהעברת נגיף הנילוס המערבי ודלקת מוח סוסים מזרחית לבני אדם.
אלו הנשים שאתה צריך לדאוג מהן
עובדה מהנה: יתושים זכרים לא נושכים. נקבות היתושים הן שצריכות להדאיג אותך. אמנם אינך יכול להסתובב ולבדוק את המין של כל יתוש שנוחת עליך, אבל זה קצת מידע שחשוב לדעת. יתושים אינם נושכים כדי לבלוע את הדם למאכל; הם למעשה צריכים את זה כדי להשלים את מחזור הרבייה שלהם.
למעשה, יתושים יכולים לחיות די טוב מבלי למצוץ דם, אם תחליף מתוק, כמו צוף, נמצא בקרבת מקום. עם זאת, הכמות הקטנה יחסית של חומצות אמינו המצויות בצוף אינה מספיקה לנקבות לייצר ולהטיל ביצים. בשביל זה צריך דם.
המחלות השכיחות ביותר המופצות על ידי יתושים
חלקם מוכרים יותר מאחרים, אך כל אחד מהם מהווה איום רציני על בני אדם, במיוחד ללא טיפול. הנה מה שאתה צריך לדעת על כל מחלה, היכן אתה צפוי להידבק בהן, תסמינים ואפשרויות טיפול.
מלריה – מלריה היא מחלה הנגרמת על ידי טפיל שמתפשט לבני אדם באמצעות עקיצת יתוש נגוע. תסמינים, כגון חום, כאבי ראש וצמרמורות, מתחילים להופיע בדרך כלל 10-15 ימים לאחר נשיכה. בעוד שילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר, כל אחד יכול להידבק במחלה זו ואוכלוסיות של מדינות אפריקה שמדרום לסהרה מהוות יותר מ-93% מהמקרים ברחבי העולם. בכל שנה מדווחים כמה מאות מיליוני מקרים ברחבי העולם עם למעלה מ-400,000 מקרי מוות, רובם מתרחשים באפריקה עקב חוסר גישה רפואית. אם לא מטפלים במחלה זו עלולה להיות קטלנית, אבל היא ניתנת לטיפול ב-100% וניתנת לריפוי אם תיתפס בזמן. יש ליטול טבליות מלריה כאמצעי מניעה אם אתה מתכנן לבקר במדינה שידועה שיש בה מקרים של מחלה זו. טיפולים לאחר מעשה זמינים גם עם רמות גבוהות ביותר של הצלחה.
נגיף מערב הנילוס – נמצא באפריקה, אירופה, המזרח התיכון, מערב אסיה וצפון אמריקה, וירוס הנילוס המערבי יכול לגרום למחלה נוירולוגית קשה או קטלנית בבני אדם כמו גם בבעלי חיים וציפורים אחרות. המחלה זכתה לראשונה לשמצה על ידי הדבקה והרג של מספר רב של ציפורים ברחבי העולם. זיהומים בבני אדם נגרמות על ידי עקיצות של יתושים נגועים שבהם הנגיף יכול לחדור למחזור הדם. זיהום לא אומר בהכרח שתחלי, שכן 80% מהנדבקים אינם מראים תסמינים. 20% הנותרים מהנדבקים יציגו תסמינים כמו חום, כאבי ראש, עייפות, כאבים, בחילות או הקאות, בלוטות לימפה נפוחות ולעיתים גם פריחה. תסמינים אלו יופיעו בין 3-14 ימים לאחר עקיצת יתוש. למרבה המזל, מדענים פיתחו מספר בדיקות לאבחון מהיר ויעיל של המחלה. אמנם יש חיסון זמין לסוסים נגועים, אבל לא קיים חיסון לבני אדם. כל הטיפול נועד להקל על הסימפטומים ולתמוך בהגנות הטבעיות של הגוף.
זיקה – זוהתה לראשונה בקופים אוגנדים בשנת 1947, מחלה זו זכתה להתעניינות מדעית לאחרונה עם התפרצויות בדרום אמריקה. מחלה זו, שנמצאת באפריקה, צפון ודרום אמריקה, אסיה והאוקיינוס השקט, עברה למרחקים אך מעדיפה אקלים טרופי וסובטרופי. התסמינים הם בדרך כלל קלים ומופיעים לאחר 3-14 ימים עם חום, פריחה, דלקת הלחמית, כאבי שרירים או מפרקים, עייפות וכאבי ראש. בעוד שהתסמינים קלים אצל מבוגרים, ישנן אינדיקציות חדשות שעלולות להיות להן השפעות גרועות בהרבה על תינוקות שטרם נולדו. אם אישה נדבקת בזיקה במהלך ההריון, זה יכול לעורר מצבים כמו מיקרואנצפליה, אובדן עובר ולידה מוקדמת. טיפול במקרים קלים כרוך בהקלה על כאב או בחילות של התסמינים. במקרים הקשורים להריון, חיוני לפנות לרופא כדי לקבוע טיפול.
קדחת צהובה – על שם המראה הצהבת של חלק מהחולים, קדחת צהובה היא מחלת דימום ויראלית המועברת על ידי יתושים. מחלה זו נמצאת באזורים טרופיים בעולם כולל אפריקה ומרכז ודרום אמריקה, היא גם נפוצה ויכולה להיות מסוכנת מאוד, במיוחד באזורים עם אוכלוסיות יתושים צפופות. התסמינים כוללים חום, כאבי ראש, צהבת, כאבי שרירים, בחילות או הקאות ועייפות. אחוז קטן מהמקרים מפתחים תסמינים חמורים ומסכנים חיים. למרבה המזל, ניתן למנוע מחלה זו באמצעות חיסון יעיל ביותר המספק עד 99% הגנה מפני קדחת צהובה מבלי להזדקק לחיזוק. נכון להיום, אין תרופה למחלה ברגע שאדם חולה בה, אך שיעורי ההישרדות עולים מאוד כאשר האדם/ים הנגועים מאושפזים.
צ’יקונגוניה – מחלה זו מקבלת את שמה מהמראה הכפוף של כמה מקורבנותיה. המחלה מוגבלת בעיקר לאפריקה, אסיה ותת היבשת ההודית, עם זאת, ידוע על התפרצויות במקומות אחרים. כאבי פרקים עזים הם התסמין העיקרי של מחלה הנישאת יתושים, אם כי כאבי שרירים, כאבי ראש, עייפות, בחילות ופריחה הם גם שכיחים. רוב הנדבקים מחלימים, אך זמני ההחלמה משתנים בין מספר ימים ליותר משנה. הכאב המתיש אמנם נרגע אך יכול להשאיר מאחור כאבי מפרקים שיוריים. צ’יקונגוניה מבולבלת לעתים קרובות עם קדחת דנגי, ומשאירה חלק לא מטופל. נכון להיום, אין תרופה למחלה. כל הטיפולים מתמקדים בהקלה על הסימפטומים.
דלקת המוח המזרחית של סוסים – אמנם נדיר ביותר, אבל EEE הוא מסוכן ביותר ולעתים קרובות הוא קטלני. מחלה זו, המופצת בעקיצת יתוש, גורמת לדלקת במוח בבני אדם, יונקים אחרים, ציפורים, זוחלים ודו-חיים. במקרים קלים, ייתכן שלאדם הנגוע לעולם לא יהיו תסמינים כלשהם או אפילו לדעת שהוא נגוע. במקרים חמורים, נפיחות מוחית, התקפים, חום, הקאות, חוסר התמצאות או תרדמת הם תסמינים אפשריים. אמנם אין תרופה, שני שליש מהנדבקים מחלימים. הטיפול מתמקד במידה רבה בעשייה
כיצד למנוע הידבקות במחלות יתושים
מניעת מחלות דורשת הכנה ומחשבה זהירים. השתמש בעצות הבאות כדי למזער את הסיכויים שלך לבוא במגע עם יתושים וללמוד על דרכים שבהן תוכל לשמור על אוכלוסייתם נמוכה כדי להקטין את הסיכוי שלך להינשך.
השתמש במלכודות יתושים – Dynatrap מציע מגוון של מלכודות חרקים יעילות ביותר כדי לשמור עליך מוגן מבפנים ומבחוץ. מלכודות אלו מספקות שליטה ללא תחרות ביתושים ועוד, כך שתוכלו ליהנות מהחללים שלכם מבלי לנשוך או להטריד.
לבשו בגדים נאותים – למרות שמפתה לצאת החוצה בחולצות עם שרוולים קצרים ומכנסיים קצרים בקיץ, יש סיכוי גבוה יותר להינשך. בחר בחולצות קלות משקל עם שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים כך שפחות עור יראה ליתושים.
השלך פסולת – יש לאחסן או לזרוק כל פסולת או חפצים בחצר שלך שיכולים להכיל אפילו את הכמות הקטנה ביותר של מים. יתושים מטילים את הביצים שלהם במים, ולכן חשוב להגביל את השטחים שבהם הם יכולים להשתמש כדי למנוע מהאוכלוסיות שלהם לגדול.
לעצב את הנכס שלך – האם יש אזורים בחצר שלך שמכילים מים במשך מספר ימים לאחר גשם או השקיה? הציפו אותם כדי למנוע מיתושים להשתמש בהם כדי להטיל את הביצים שלהם.
הימנע משיא יתושים – הימנע מיציאה החוצה ללא הגנה בשעת בין ערביים כאשר היתושים הכי פעילים. אם אתה יוצא החוצה בזמן זה, הימנע מאזורים ליד מים, לבש ביגוד מגן ונקוט אמצעי זהירות באמצעות מלכודות יתושים.
תיקון מסכים – כדי למנוע יתושים להיכנס לביתך, החלף או תקן את המסכים, במיוחד בדלתות וחלונות. אם יישארו עם חורים, ליתושים תהיה כניסה קלה לביתכם, שם הם יכולים להישאר פעילים כל היום והלילה.
נקוט באמצעי זהירות בעת נסיעה – חקור את היעד שלך לפני ההגעה כדי לקבוע אילו מחלות הן הנפוצות ביותר ואם אתה צריך לקבל חיסון או תרופות מונעות לפני הנסיעה. הקפד להביא ביגוד מתאים כדי למזער את הסיכוי שלך להינשך.
התייעץ עם רופא לגבי תסמינים – אם מופיעים תסמינים כלשהם, הקפד להתייעץ עם רופא מיד. ככל שמחלה תתגלה מוקדם יותר, כך הסיכויים שלך להחלמה מלאה וללא כאבים גבוהים יותר.
עדיין יש לך שאלות?
זה בסדר גמור! נשמח לענות עליהם או להפנות אותך לאחד מהמאמרים שלנו כדי לעזור לך להרחיב את הידע שלך בלכידת יתושים. אל תשכח לגשת לדף הפייסבוק שלנו כדי לשתף את הסיפורים או התמונות שלך! צריכים פתרון יתושים? הירשם לניוזלטר האלקטרוני שלנו כדי לקבל הצעות בלעדיות על מוצרים, מכירות וקופונים, ולקבל עדכונים על מאמרים או מוצרים חדשים!